Blog

Türkiye Düşük Karbon Ekonomisi İçin AB ile Adımlarını Sıklaştırıyor

Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 25.08.2020 18:10
Yazar: Sıla Çil

Okuma Süresi: 5 dk


Türkiye Düşük Karbon Ekonomisi İçin AB ile Adımlarını Sıklaştırıyor

YeÅŸil yatırımların temelleri atılıyor YeÅŸil Mutabakat, EÄ°B’in Sürdürülebilirlik Manifestosu’yla aynı mesajı veriyor Türkiye düÅŸük karbon ekonomisi için AB ile adımlarını sıklaÅŸtırıyor AB fonları sürdürülebilir/yeÅŸil yatırımı teÅŸvik ediyor EÄ°B döngüsel üretimi hedefliyor

 

Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelere saÄŸladığı fonlarla hem yeÅŸil teÅŸviklere öncülük ediyor hem de kadın ve gençlere iÅŸ kapısı oluÅŸturuyor.

 

Türkiye’de 16 bin projeye verilen destekle 65 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlanırken, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) yatırımlarının yüzde 20'si de kadınlar tarafından gerçekleÅŸtirildi.

 

Öte yandan düÅŸük karbon ekonomisi, Avrupa BirliÄŸi’nin iklim krizi, küresel ısınma ve sürdürülebilirlik konularında yol haritasını oluÅŸturan YeÅŸil Mutabakat (Green Deal) ile ÅŸekillenmeye devam ediyor.

 

2020’yi “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan eden Egeli ihracatçılara göre sürdürülebilir büyümeye odaklanmak topluma fayda saÄŸlayıp yatırımcılara deÄŸer katarken dünyamızın geleceÄŸini de belirliyor.

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri’nin düzenlediÄŸi online video konferansta DışiÅŸleri Bakanlığı Avrupa BirliÄŸi BaÅŸkanlığı Mali Ä°ÅŸ BirliÄŸi ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’ın katılımıyla Avrupa BirliÄŸi’nin 2027 yılına kadar sürecek yeni döneminde Türkiye’nin yararlanacağı programlar ve proje hibeleri konuÅŸuldu.

 

Gümrük BirliÄŸi güncellenmeli, Vize Serbestisi DiyaloÄŸu hız kazanmalı

 

Ege Ä°hracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkanı Jak Eskinazi, Avrupa BirliÄŸi pazarının Türkiye’nin ihracatının yüzde 50'sini kapsadığını bu yüzden sıfır gümrükle ihracat ve ithalatın çok önemli olduÄŸunu söyledi.

 

“Türkiye-Avrupa BirliÄŸi arasında 24 yıldır geçerli olup güncelleme bekleyen Gümrük BirliÄŸi’nin kapsamının geniÅŸletilerek en kısa zamanda modernize edilmesi ve Vize Serbestisi DiyaloÄŸu’yla ilgili çalışmaların hız kazanması iliÅŸkilerimizin kararlılıkla sürmesi için önem arz ediyor. Türkiye geneli Ocak-Temmuz dönemindeki 83 milyar dolarlık ihracatımızın 40 milyar dolarlık kısmını Avrupa BirliÄŸi ülkelerine gerçekleÅŸtirdik. Temmuz ayında 7 milyar dolar ihracat rakamına ulaÅŸtık. Ä°lk 7 ayda ticaretimizde yüzde 18’lik, Temmuz’da ise yüzde 8’lik azalış yaÅŸandı. Avrupa BirliÄŸi ülkelerine getirilen seyahat kısıtlamalarının yakın zamanda kaldırılmasını umuyoruz. Avrupa BirliÄŸi’nin bu yeni döneminde öne çıkan küresel ısınmayla mücadele için oluÅŸturduÄŸu iklim yasası ve karbon sınır vergisi gibi bir çok çalışmayı içeren YeÅŸil Mutabakat, bizim de ajandamızda en çok önem verdiÄŸimiz konulardan biri.”

 

YeÅŸil Mutabakat, EÄ°B’in Sürdürülebilirlik Manifestosu’yla aynı mesajı veriyor

 

Eskinazi’ye göre baÅŸta tarım, sanayi üretimi ve enerji üretimi olmak üzere birçok alanda yeÅŸil dönüÅŸüm adımlarını atan ülkemiz için bu anlaÅŸma bir dizi fırsatı içinde barındırıyor.

 

“Fırsatlardan en önemlisi YeÅŸil AnlaÅŸma’yla birlikte temiz ve yenilenebilir enerji üretimi için gerekli doÄŸal kaynaklara sahip olan Türkiye’nin bu alanda yapacağı yatırımların yoÄŸunlaÅŸması. 2020 yılını “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan eden BirliÄŸimizin geçtiÄŸimiz günlerde açıkladığı Sürdürülebilirlik Manifestosu, yıllardır benimsediÄŸimiz sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretimimizi artırma da bize yeni kapılar açacak YeÅŸil AnlaÅŸma’yla aynı mesajları veriyor. Artık sürdürülebilirlik ve geri dönüÅŸümle ilgili firmalar ve hükümetler arası iÅŸ birlikleri göreceÄŸimiz, buna dahil olmayan ülkelere ise ticarette sınırlama getirilebileceÄŸi bir dönemden geçiyoruz. O yüzden firmalarımızın ÅŸimdiden bu çalışmaların içinde yer almaları bizim için oldukça önemli. DiÄŸer programların da firmalarımızın beÅŸeri sermayelerine katkı saÄŸlayıp, uluslararası çalışmalarını ilerletebilmelerinde etkisinin büyük olacağı kaçınılmaz.”

 

AB fonlarıyla ilgili öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸu ÅŸekilde;

 

- AB, “YeÅŸil Mutabakat” ile 2050 yılına kadar karbon salınımını sıfırlayacak imalat sanayi enerji ulaÅŸtırmaya kadar tüm sektörleri kapsayan bir dönüÅŸümü hedefliyor.

 

-Sanayi 4.0 ve YeÅŸil Mutabakat iÅŸletmeleri ve firmaları doÄŸrudan etkileyecek, iÅŸ dünyası ve ticarette belirleyici unsur olacak. Bu yüzden süreci iyi takip edip, firmaların hazırlıklı olmaları gerekiyor.

 

-AB fonları 7 senede bir yenileniyor. 2021-2027 dönemi baÅŸlayacak. AB, 7 ülkeye 13,5 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Hangi ülkeye ne kadarlık fon vereceÄŸi ÅŸu an belirsizliÄŸini koruyor.

 

-Tamamen iÅŸletmeleri hedefleyen programlar da var. Avrupa’dan ve Türkiye’den firmalar bir araya gelerek yeni fikirleri ticarileÅŸtirip pazarlara taşıyabilecek projeler üzerinde çalışıyorlar. Konu sınırlaması yok. Bunun dışında bireysel baÅŸvuru yapılan programlarda mevcut.

 

-Ufuk 2020 programının son çaÄŸrısı Eylül ayında ve 1 milyar euro bütçeyle Avrupa YeÅŸil Mutabakatı alanında olacak. Bu çaÄŸrı farklı alanlarda yenilik projesi geliÅŸtiren herkese açık. Tarımdan gıdaya, ulaşımdan enerjiye, üretimden çevreye, uzay bilimlerinden yenilenebilir enerjiye, bilgi iletiÅŸim teknolojilerinden çevreye kadar inovasyon odaklı her alanda destek imkanı/fon saÄŸlayan bir program. 80 milyar euroluk dev finansmanıyla dünyanın en büyük bütçeli araÅŸtırma ve inovasyon programı.

 

-Yeni dönemde Ufuk Avrupa (Horizon Europe) adı altında devam edecek. Bütçesinin 100 milyar euro olması bekleniyor.

 

-Erasmus+ öÄŸrenci deÄŸiÅŸim programı olarak biliniyor ama sadece bu deÄŸil. Ä°ÅŸ dünyasını istihdamı ilgilendiren, istihdamı yaratmaya yönelik çalışmaların desteklenmesini de içeriyor. ÖrneÄŸin; stratejik ortaklık, bilgi sektörel beceri ortaklığı projeleri var. Toplam bütçe 14,7 milyar euro. 34 ülke yer alıyor. 2021’de 22,5 milyar avroluk bütçesi olacak.

 

-COSME daha çok KOBÄ°’lere yönelik network ve iÅŸ geliÅŸtirme programı. Kamu alımlarıyla ilgili, iÅŸletmelerin alımlarıyla ilgili bilgilerini artırmaya yönelik bir program. Bütçesi 400 bin euro. Türkiye’den ya da Avrupa’dan iÅŸ dünyasını temsil edenler bu projeye katılabiliyor.

 

-EASI ise iÅŸçi iÅŸ vereni bir araya gelmesiyle ilgili bir program. InvestEU ve Horizon Europe gibi programlar sürdürülebilir yatırımı teÅŸvik ediyor.

 

-Avrupa BirliÄŸi geçtiÄŸimiz aylarda 7 yıllık mali çerçevesini ilan etti. Borçlanma programı kapsamında 1,5 trilyon euroluk fon havuzu oluÅŸturuluyor. Türkiye, Erasmus+ ve Ufuk 2021 programlarına kesin katılacak. Dahil olduÄŸumuz fonlar AB ile uyum sürecinin farklı alanlarını oluÅŸtururken aynı zamanda bizi uyum sürecine de hazırlıyor ve Türkiye’nin AB’ye üye ülkeler için oluÅŸturulan fon havuzundaki bütçeye ulaÅŸma ihtimalini de artırıyor.

 

-Koronavirüsün fonlara bir etkisi olmayacak. Programlar iptal olmadı. Projelerin uygulama süreçleriyle ilgili her türlü kolaylık getirildi. Fonlarla ilgili kesinti deÄŸil artış var. Firmalar projelerini dizayn ederken dijital unsurları ilave etmeli. Türkiye 400’e yakın projeyi iletti, bu projelerin 4 milyar euroluk portföyü var.

Bu içeriği paylaşın
Twitter Facebook Whatsapp LinkedIn
Bu kategorideki diğer içerikler
İş İlanı: Satınalma Uzmanı aranıyor

İş İlanı: Satınalma Uzmanı Aranıyor

Ä°ÅŸ Ä°lanı: Satınalma Uzmanı aranıyor Satınalma EÄŸitimleri için http://satinalmadergisi.com/egitim.pdf EÄŸitim KataloÄŸumuzu indirin. Ä°ÅŸe alım süreçlerinizde y...

Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doktora Programı Açıldı.

Üreti̇m Yöneti̇mi̇ Ve Pazarlama Doktora Programı Açıldı.

Yepyeni bir doktora programı ile yeni bir döneme merhaba diyoruz. Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doktora Programı'mız açıldı. BaÅŸvuru dönemi 7 Eylül - 28 Ekim tarih...

Perakendecilik ve Marka Yönetimi Yüksek Lisans Başvuru Dönemi

Perakendeci̇li̇k Ve Marka Yöneti̇mi̇ Yüksek Li̇sans Başvuru Dönemi̇

Yeni bir döneme merhaba diyoruz. Perakendecilik ve Marka Yönetimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans baÅŸvuruları  7 Eylül - 28 Ekim tarihleri arasında olacak. BaÅŸvuru: sosyalb...

Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans 2020-2021 Dönemi Başvuruları

Tedari̇k Zi̇nci̇ri̇ Yöneti̇mi̇ Yüksek Li̇sans 2020-2021 Dönemi̇ Başvuruları

Yeni bir döneme merhaba diyoruz. Tedarik Zinciri Yönetimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans baÅŸvuruları  7 Eylül - 28 Ekim tarihleri arasında olacak. Program Hakkında Bilgi Ä...

Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doktora Programı Açıldı.

Üreti̇m Yöneti̇mi̇ Ve Pazarlama Doktora Programı Açıldı.

Yepyeni bir doktora programı ile yeni bir döneme merhaba diyoruz. Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doktora Programı'mız açıldı. BaÅŸvuru dönemi  7 Eylül - 28 Ekim...

MÜSİAD Expo 2020 İçin Geri Sayım Başladı

Müsi̇ad Expo 2020 İçi̇n Geri̇ Sayım Başladı

MÜSÄ°AD EXPO 2020 Ä°ÇÄ°N GERÄ° SAYIM BAÅžLADI   Türkiye’nin en önemli ekonomik ve ticari etkinliklerinden MÜSÄ°AD EXPO Fuarı, bu yıl 18-21 Kasım tarihlerinde...